+421 948 030 923 | info@minalox.sk
  • Home
  • blog o svetle
  • Ovplyvňujú naše zdravie aj planétu, viete čo je to svetelný smog a svetelná hygiena?

Ovplyvňujú naše zdravie aj planétu, viete čo je to svetelný smog a svetelná hygiena?

Ovplyvňujú naše zdravie aj planétu, viete čo je to svetelný smog a svetelná hygiena?

Majú výrazný vplyv na naše zdravie, peňaženky a dokonca aj na našu planétu. Napriek tomu k ním mnohí z nás pristupujú veľmi nezodpovedne a veľa ľudí dokonca ani nevie ich definíciu. Čo je to svetelný smog a svetelná hygiena?

 

Definícia svetelného smogu 

Svetelný smog je druh znečistenia ovzdušia a priestoru, ktorý je spôsobený nepotrebným osvetlením. Ľudia majú nesprávne svetelné návyky, často svietia zbytočne počas dňa alebo dokonca nezmyselne počas noci, kedy je práve naopak ideálne mať úplnú tmu. Toto nepotrebné umelé svetlo sa dostáva až do vesmíru. Tým pádom má negatívny vplyv nie len na naše zdravie (poškodenie očí, skracovanie spánku a narušenie biologických hodín), ale dokonca na celú planétu. Okrem toho nadbytočné svietenie taktiež ohrozuje naše financie, nakoľko míňame zbytočne veľa elektrickej energie. Okrem nadbytočného svietenia sú ďalším základným faktorom aj samotné typy osvetlenia. Tie sú často zastaralé, neefektívne a okrem vysokej spotreby často vydávajú viac svetla (väčšiu intenzitu), ako v skutočnosti potrebujeme. Väčším problémom než jednotlivci je však aj zlé hospodárenie so svetlom na priemyselnej, či dokonca štátnej a mestskej úrovni.

 

Zdroje svetelného smogu

Svetelné znečistenie je druh znečistenia, ktorý vzniká umelým svetlom z ľudských zdrojov. Tento typ znečistenia je vedľajším účinkom priemyselnej civilizácie. Svetelné znečistenie má mnoho nepriaznivých účinkov na naše životné prostredie a na zdravie ľudí.

 

Medzi základné zdroje svetelného smogu patria najmä verejné osvetlenia na uliciach, parkoviskách či rôzne svetelné tabule, digitálne billboardy a pútače, ktoré pozostávajú z LCD obrazoviek vydávajúcich najmä počas noci studené modré svetlo. Odhaduje sa, že asi 80 % „nočného svetla“ v USA pochádza z pouličného osvetlenia, parkovísk a vonkajšieho osvetlenia budov. Tieto zdroje vyžarujú svetlo, ktoré sa šíri až 16 km na oblohu, kde sa odráža späť na Zem ako svetelný smog, tento jav sa nazýva „sky glow efekt“.

Okrem priemyselného a verejného osvetlenia však majú svetelný smog na svedomí aj jednotlivci, teda my ľudia. Často totiž svietime zbytočne vysokou intenzitou, zabúdame vypnúť svetlo, používame nočné osvetlenie na chodbe alebo zapneme umelé osvetlenie cez deň miesto toho, aby sme si zdravo, logicky a šetrne odostreli a prijímali slnečný svit.

Prvý krok k limitovaniu vytvárania svetelného smogu je teda na nás. Najdôležitejšie je vybrať si do domácnosti alebo na pracovisko vhodné typy osvetlenia. To znamená vybrať si nízku spotrebu, vhodnú intenzitu a farbu, resp. teplotu. Následne sa snažiť čo najviac využívať slnečný svit a nesvietiť vtedy, keď to nie je potrebné. Pomôcť nám v tom môže napríklad aj cirkadiánne osvetlenie, ktoré si vieme prepojiť so smart systémami a nastaviť si automatickú zmenu intenzity svetla a chromatickosti, rôzne svetelné scény či vypínanie na diaľku, časovač a pod., vďaka čomu nebudeme nikdy míňať viac energie a svetla ako je potrebné, a zároveň sa nám nikdy nestane, že zabudneme zhasnúť.

 

Vplyv svetelného smogu na životné prostredie a zdravie

Ako sme spomenuli v úvode, svetelný smog má negatívny vplyv na ľudský organizmus a taktiež životné prostredie. V neposlednom rade však ohrozuje aj naše financie.

Nadbytočné osvetlenie odrážané z oblohy späť na Zem je tvorené prevažne zo studeného modrého svetla a žiara, ktorú môžeme pozorovať v noci nám narúša náš cirkadiánny rytmus. Tým narúša aj naše biologické hodiny, ktoré zodpovedajú za procesy v našom tele a mysli. Môže nesprávne vplývať na vyplavovanie hormónov a spôsobiť tak množstvo zdravotných problémov vrátane nespavosti. Práve preto je dôležité spať so zatiahnutými žalúziami a závesmi.

Keď sa jedná o životné prostredie a naše financie, nadbytočné osvetlenie spotrebúva elektrickú energiu a tým spôsobuje zbytočnú spotrebu. Okrem toho taktiež prispieva ku globálnemu otepľovaniu v dôsledku emisií skleníkových plynov. Jedným z okamžite pozorovateľných javov, ktoré má na svedomí práve svetelný smog je napríklad aj „zmiznutie nočnej oblohy“ a prakticky neviditeľné hviezdy nad väčšími mestami.

 

Definícia svetelnej hygieny

Hygiena osvetlenia je termín, ktorý bol vytvorený na opis dôležitosti regulácie množstva svetla, ktorému sú ľudia vystavení, aby sa zachoval ich cirkadiánny rytmus.

Svetelná hygiena nie je len o farbe a intenzite svetla, ale aj o dĺžke a načasovaní expozície. Pokiaľ chcú ľudia využívať benefity svetla a zároveň blokovať jeho negatívny vplyv, mali by svetelnú hygienu praktizovať. Ako na to?

 

Kroky na praktizovanie svetelnej hygieny

  • počas dňa sa čo najviac vystavovať slnečnému svitu
  • modré a zelené svetlo využívať len ráno a v produktívnej časti dňa
  • väčšiu intenzitu svetla používať len obmedzený čas a len v produktívnej časti dňa
  • v poobedňajších a večerných hodinách využívať ideálne len minimum svetla s nižšou intenzitou a teplejšími odtieňmi (žlté, oranžové svetlo)
  • počas noci spať v úplnej tme, so zatiahnutými žalúziami a prekrytými diódami na zariadeniach
  • ak nutne potrebujete nočné osvetlenie, použiť najlepšie červené najteplejšie svetlo
  • vystavovať sa čo najmenej svetelnému smogu (napríklad spomínanými zatiahnutými žalúziami v noci)
  • simulovať si aj v interiéri čo najviac slnečný svit (to dosiahnete upravovaním teploty a intenzity svetla, ideálne je používať DUAL WHITE osvetlenie)
  • pred spaním obmedziť obrazovky (monitor, TV, smartfón) alebo aspoň využívať nočné režimy (obmedzenie modrého svetla), prípadne okuliare s filtráciou modrého svetla

 

Výhody praktizovania svetelnej hygieny

Dodržiavanie svetelnej hygieny so sebou prináša benefity, ktoré môžeme rozdeliť do troch kategórií.

  • zdravotné benefity
  • finančné benefity
  • životné prostredie

Medzi zdravotné benefity môžeme určite zaradiť stimuláciu správnych hormónov v správny čas a udržiavanie ich správnej hladiny. Svetelná hygiena nám pomáha udržať v správnom tempe náš cirkadiánny rytmus. Okrem toho chráni naše oči, ktoré sa pri nadmernom žiarení modrého svetla ničia. Ďalej nám poďakuje aj naša pokožka, ktorá je taktiež veľmi citlivá na svetlo. 

O finančných benefitoch asi netreba priveľa hovoriť. Každému je najmä v tejto dobe jasné, že čím menej svieti, tým bude mať nižšiu spotrebu energie a nižšie náklady na prevádzku. Využívanie slnečného svitu, nízkej intenzity svetla vo večerných hodinách a úplnú tmu počas noci ocení každý rodinný rozpočet.

V neposlednom rade nám však poďakuje aj naša planéta. Praktizovaním svetelnej hygieny eliminujeme vytváranie svetelného smogu a taktiež neplytváme spomínanou energiou.

Podobné príspevky

Červené svetlo má mnoho zdravotných benefitov, ako a kedy ho využiť vo svoj prospech?
Červené svetlo má mnoho zdravotných benefitov, ako a kedy ho využiť vo svoj prospech?
O svetelnom spektre sme vás už informovali a povedali sme si aké druhy svetla pôsobia na ľudský organizmus. Najviac p...
Čítať viac
Čo je to PWM a ako súvisí s osvetlením?
Čo je to PWM a ako súvisí s osvetlením?
Technológia, ktorá vám prinesie viaceré výhody - čo je to PWM a ako súvisí s osvetlením? Môžete vďaka nej dosiahnuť n...
Čítať viac
Jaskynný efekt
Jaskynný efekt
Je pre nás neprirodzený a nepríjemný, no predsa sa s ním stretávame – čo to je a ako sa mu vyvarovať?  Je pre nás ne...
Čítať viac
Viete, čo je to cirkadiánne osvetlenie?
Viete, čo je to cirkadiánne osvetlenie?
Využite potenciál svetla a jeho zdravotné benefity naplno! Aj keď si to mnohí z nás neuvedomujú, svetlo má obrovský d...
Čítať viac

Zanechať komentár
Naspäť hore