+421 948 030 923 | info@minalox.sk

Úvod do sveta osvetlenia

Osvetelenie – aké môže mať parametre a podľa čoho si vybrať to najlepšie?

Osvetlenie je dôležitou súčasťou nášho života. Na prvý pohľad sa síce môže zdať, že ide o banalitu. Ak si však uvedomíme, že nás sprevádza najmä teraz v zimných mesiacoch počas celého života, pochopíme ako veľmi nás ovplyvňuje. Má dosah na náš výkon, zdravie aj náladu. Aké všetky parametre teda môže mať a ako si vybrať to najvhodnejšie?

Čo je to svetlo?

Pre lepšie pochopenie si najprv prejdeme základnú definíciu. Viditeľné svetlo je elektromagnetické žiarenie, ktoré je viditeľné ľudským okom vďaka jeho vlnovej dĺžke. Tá sa pohybuje od 380 nm (alebo 300/350/400 nm) do 780 (alebo 700/750/760/800) nm. Okrem viditeľného svetla poznáme aj infračervené žiarenie alebo ultrafialové svetlo. Vlastnosť vnímať viditeľné svetlo nám umožňuje v podstate vidieť svet okolo nás. Práve preto nie je tak ťažké pochopiť, že práve umelé osvetlenie má obrovský vplyv na náš organizmus.

 

Pri výbere správneho osvetlenia je preto potrebné zvážiť niekoľko dôležitých faktorov. Ktoré to sú?

Vybrať správne osvetlenie do nových priestorov je nesmierne dôležitá a kľúčová záležitosť, ktorá bude následne niekoľko ďalších rokov ovplyvňovať naše životy sústavne každý jeden deň. Medzi tieto faktory patrí teplota svetla, kvalita svetla, UGR hodnota a mnoho ďalšieho. Všetky tieto parametre hrajú dôležitú rolu, či už v domácnosti, ale aj na pracovisku alebo v škole. Ovplyvňujú totižto našu náladu, schopnosť sústredenia aj kvalitu spánku, čím priamoúmerne súvisia s našim výkonom a zdravotným stavom. Čo všetko teda zvážiť pri výbere nového osvetlenia?

 

Dôležité parametre osvetlenia:

  • Teplota svetla
  • Kvalita svetla
  • Miera oslnenia

Teplota svetla

Azda najzákladnejší parameter, o ktorom vedia aj úplní laici je teplota svetla. V skratke môžeme povedať, že studené svetlo je modré a teplé svetlo je žlté. Teplota svetla je však oveľa rozsiahlejšia problematika a môže výrazne ovplyvniť naše životy. Teplotu svetla meriame v Kelvinoch. Na stupnici môžeme vyjadriť najteplejšie svetlo na úrovni 1200 K, neutrálne v rozmedzí 4000K - 5000 K a najstudenšie svetlo na 16000 K. V praxi môžeme prirovnať ku 5000 K bežné slnečné žiarenie na poludnie, alebo bežnú žiarovku, zatiaľ čo 1200 K môže predstavovať oheň a hodnota cca 10000 K môže znamenať napríklad zamračenú oblohu bez viditeľného slnka. Teplota svetla má obrovský vplyv na emócie a celý ľudský organizmus. Napríklad, priveľa modrého svetla môže výrazne narušiť náš cirkadiánny rytmus.

 

Kvalita svetla

Kvalitu svetla môžeme vyjadriť jej hodnovernosťou. V praxi to znamená, že vyjadríme ako presne dokáže žiarovka reprodukovať farbu, ktorú chceme vidieť. Na túto veličinu sa používa CRI index. Ten má stupnicu od 0 do 100, pričom platí, čím vyššie číslo = tým vernejšie podanie farieb. Vo všeobecnosti sa za hodnoverné svetlo považuje svetlo s hodnotou nad 93. Ak si teda zakúpite žiarovku s hodnotou napr. 80, jej farby budú „menej kvalitne“.

 

Miera oslnenia 

Ďalším dôležitým faktorom pri výbere svietidla je jeho miera oslnenia. Tá sa vyjadruje hodnotou UGR. Oslnenie nám môže spôsobiť vážne zdravotné problémy, a to fyzické aj psychické. Práve preto sú vo svete nastavené normy, ktoré sa musia dodržiavať, aby boli všetky svetlá takpovediac bezpečné. Napriek tomu sa dajú vybrať „zdravšie“ varianty, a preto je dôležité pri nákupe sledovať aj tieto hodnoty.

 

Okrem faktorov, ktoré sme si vymenovali, je dôležité prihliadať samozrejme aj na výkon, príkon a iné parametre žiaroviek a svetiel. Tieto základy vám však pomôžu pri rozhodovaní sa aké osvetlenie vybrať do svojich priestorov.

Podobné príspevky

Máte správne nastavený cirkadiánny rytmus?
Máte správne nastavený cirkadiánny rytmus?
Všetko, čo sa deje v našom organizme, či už na úrovni tela, alebo na úrovni mysle, má svoj dôvod. Náš organizmus je n...
Čítať viac
Modré svetlo – dobrý sluha, ale zlý pán?
Modré svetlo – dobrý sluha, ale zlý pán?
V minulom článku sme si objasnili čo je to svetlo, aké má parametre a podľa čoho si vybrať správne osvetlenie do vaši...
Čítať viac
Výhody 24V stmievateľných svietidiel namiesto 230V
Výhody 24V stmievateľných svietidiel namiesto 230V
Žiarovky Stmievateľné žiarovky Minalox ponúkame ako jeden z mála výrobcov s napätím 24 voltov. Veľkou výhodou tohto n...
Čítať viac
Svetlo nášho života
Svetlo nášho života
Predstavme si na úvod jednoduchý príklad - kolobeh dňa a noci v prírode – striedanie svetla a tmy. Týmto kolobehom sa...
Čítať viac

Zanechať komentár
Naspäť hore